Nemecká vláda schválila dodatok k zmluve o eurovale, ktorý žiadal súd

27.09.2012 Celý región

Berlín 26. septembra (TASR) - Nemecká vláda dnes schválila dodatok k zmluve o vytvorení Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS).

Kabinet tak splnil podmienku Spolkového ústavného súdu, ktorý požadoval stanovanie stropu pre príspevok Nemecka do EMS, a otvoril cestu k ratifikácii zmluvy o trvalom eurovale v Nemecku.

Dodatok alebo "interpretačná deklarácia", ako ho označila nemecká strana, stanovuje, že nemecké záväzky voči EMS nesmú bez súhlasu Bundestagu prekročiť 190,24 miliardy eur a navyše, že o všetkých aktivitách fondu musia byť informované obe komory parlamentu.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová odišla po skončení dnešnej schôdze kabinetu na rokovanie s generálnou riaditeľkou Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeovou. Ani jedna predstaviteľka však neplánuje tlačovú konferenciu. Je ale všeobecne známe, že témou ich stretnutia je dlhová kríza eurozóny.

Nemecko je poslednou krajinou eurozóny, ktorá ešte neratifikovala dohodu o EMS. Trvalý záchranný fond mal pritom začať fungovať už v júli. Skupina nemeckých euroskeptikov sa však pokúsila zablokovať ratifikáciu zmluvy o EMS na Spolkovom ústavnom súde, ktorý ich návrh 12. septembra zamietol a dal trvalému eurovalu zelenú. Ale pod podmienkou, že Nemecko dostane ešte pred ratifikáciou legálne záruky, že jeho príspevok do fondu sa nesmie zvyšovať bez súhlasu Berlína. A o všetkých navrhovaných zmenách vo financovaní EMS musia byť informované obe komory nemeckého parlamentu.

Vznik EMS sa tak posunul z leta na jeseň. Zmluva nadobudne platnosť ihneď po tom, ako ju Nemecko ratifikuje. Očakáva sa, že fond začne fungovať do konca októbra.
 

Vyberte región